|
2014-08-26 22:59:54, kedd
|
|
|
|
|
|
Sugo, salsa: a sokoldalú paradicsomszósz
Az ősi gyökerekkel bíró salsa és a paradicsomot Európával elfogadtató sugo talán a legékesebb bizonyítéka annak, hogy milyen fontos és meghatározó szerepe van az életünkben a paradicsomszósznak.
Salsa
A salsa a paradicsom őshazájában született. Az inkák találmánya, a - később az aztékok és maják által is kedvelt - salsa alapja a paradicsom. A spanyol konkvisztádorok a gyümölccsel és az abból készített szósszal először Mexikóban találkoztak, 1519 környékén. Az aztékok a paradicsomot chilipaprikával és magvakkal elegyítették, majd ezt a fűszeres mártást kínálták a különféle húsokhoz.
Rengeteg módon felhasználhatjuk, akár nyers, akár főzött paradicsomszószról van szó
A konkvisztádorokkal együtt érkező Bernardino Sahangun atya - akit az első antropológusként tart számon a világ - volt az első, aki az egyik Új Spanyolországról szóló könyvében leírja, hogy hogyan és mihez fogyasztották a paradicsomos mártásokat az aztékok. A salsa elnevezés egy másik ferences rendi szerzetesnek, Alonso de Molinának köszönhető, aki 1571-ben a mexikói, spanyol szótárban nevezte el ezt a kombinációt salsának.
A salsa nagyon jól körülhatárolható gyűjtőfogalommá vált az idők folyamán, hiszen a salsa fogalmába belefér minden, gyakran paradicsommal készülő, az esetek többségében csípős, fűszeres szósz. A paradicsomot legtöbbször lime leve, chilipaprika, fokhagyma, hagyma és koriander fűszerezi.
Nyers paradicsomból fűszeres szósz - ez a salsa
A salsa modernkori diadalmenete a XX. század első negyedében kezdődött, amikor New Orleans környékén ipari méretekben kezdték el gyártani a szószokat. Innentől kezdve megnőtt az érdeklődés a szósz iránt, és sorra nyíltak az egyedi receptúrák alapján készülő salsát előállító üzemek. Az amerikai háziasszonyok számára kiadott receptkönyvekben a 30-as, 40-es években jelentek meg a házilag is könnyedén összeállítható mártások receptjei.
Egyik legfőbb típusa az úgynevezett salsa cruda, azaz nyers szósz, ami nyers paradicsomból készül, némi citromlé, chilipaprika, hagyma és koriander hozzáadásával. Kedvelt még a salsa verde is, ami zöld paradicsomból fő.
A salsák persze nem mind paradicsomos alapúak, közkedvelt - és nálunk is ismert - a guacamole, ahol az érett avokádó ad otthont az ízeknek, illetve a mexikóiak és a tex-mex konyhát kedvelő körében ismert a mole, ami csokoládé alapba ágyazott chilis szósz. Gyümölcsökből is gyakorta készítenek különféle salsákat, elterjedt az édes, fűszeres mangó- illetve az ananász-salsa is.
Sokféle salsa létezik, a paradicsomos egy a sok közül
Sugo
Az Újvilágból érkező paradicsom - ha nem is túl könnyedén, de - utat talált az európai konyhákba is. Az első kísérletek után sokáig mérgezőnek tekintették, aztán Dél-Olaszországban megszületett a sugo, és ennek a szósznak köszönhetően megkezdődött a paradicsom európai rehabilitációja és diadalútja.
Az olaszok által létrehozott szószokból nagyon hamar igazi klasszikusok születtek. Ilyen a Lazio tartományban őshonos sugo all'amatriciana, ami egy borsos, húsos, sajtos, boros paradicsommártás, valamint a nálunk is igen közkedvelt bolognai szósz.
A mediterrán paradicsomszósz rengeteg étel alapja
A sugo története a XVIII. század végére nyúlik vissza. Ebben az időszakban készítettek először főtt tésztát paradicsomos szósszal. Az első fennmaradt receptet egy híres római séfnek, Francesco Leonardinak köszönhetjük, aki ezt hatkötetes munkájában, a L'Apicio Moderno-ban jelentetett meg.
A sugókat leggyakrabban tésztaételekhez kínálják, de sokszor szerepel húsos, zöldséges ételek mellett is. A paradicsomon kívül a fűszerek is elengedhetetlen kellékei a sugónak. Az olasz konyhában jelenlévő fűszerek közül legtöbbször oregano, bazsalikom, feketebors kerül a mártásokba.
A pizza lelke a paradicsomszósz :)
A sugo készítésének legjobb módja a főzés. A szalonnazsíron vagy olívaolajon megdinsztelt zöldségekhez adják hozzá a kockákra szelt paradicsomot, adott esetben borral felöntik és fűszerezik. A kifőtt tésztához kínált sugoknál a mártás a főtt tészta levével érdemes kicsit lazítani, majd a kifőtt, de nem szétfőtt (olaszul al dente, azaz fogkemény) tésztát egyenesen a mártásba tenni. Ebben az esetben a tészta jobban magába fogja szívni a sugo ízét, zamatát, és igazi szimbiózisban kerülnek a tányérra. Ez a szósz az, ami a legtöbb esetben a pizzák alapjaként is szolgál.
Paradicsomszósz
Bármilyen paradicsomból készülhet tökéletes szósz
A paradicsomból készített szószokkal igen sokféle étel készíthető. A paradicsom nagyon jó levesalap, nem csak paradicsomleves készíthető vele, hanem mindenféle ragulevesek ízesíthetők, sűríthetők paradicsommal vagy abból készített pürével. A húsos ételeknél a paradicsomszósz ragu formájában szintén jó szolgálatot tehet. Paradicsomszósszal vendégváró mártásokat is készíthetünk, amihez különféle kenyereket, chipseket kínálhatunk. A paradicsomszószokat koktélokhoz is felhasználhatjuk, sőt kis fűszerezéssel egy hideg paradicsomszósz felér egy jóféle levessel is.
A paradicsomszószok fűszerezésénél erősen meghatározó, hogy milyen étellel szeretnénk kínálni. Ha valamilyen semleges tésztaféle mellé készítjük, akkor lehet mediterrán, zöldfűszeres jelleget kölcsönözni a mártásnak, vagy készíthetünk belőle pikáns, kissé csípős változatokat is. A zöldfűszerek közül a paradicsommártás igazi nagy kedvence a bazsalikom, de rozmaringgal, oregánóval, zsályával, kakukkfűvel is megbolondítható. A feketebors és a fehérbors is finoman hangolja a paradicsomszószt, és a mexikóiak által kedvelt chilikből is morzsolhatunk bele egy keveset. Ha valami édeskés szószra vágynánk, érdemes kipróbálni a fahéjjal, barna cukorral készített mártásokat is. Húsokhoz nagyon finom.
A nálunk klasszikussá vált paradicsomszósz édesebb, mint az olasz sugo vagy a dél-amerikai salsa, és elengedhetetlen belőle a zellerlevél.
Spagetti alla bolognese
Hozzávalók:
1 nagyobb fej vöröshagyma
50 dkg darált marhahús
1 babérlevél
só
1 teáskanál kakukkfű
1 teáskanál petrezselyem
zsírszalonna
1 evőkanál vaj
2 dl száraz vörösbor
2 dl alaplé
1 olasz 40 dkg-os paradicsomkonzerv
olíva olaj
Elkészítés: A maréknyi kockázott szalonnát az olajos vajon megpirítom. Az apróra vágott hagymát megdinsztelem, majd megpirítom a darált marhát. Ezután a serpenyőbe teszem a fűszereket, átpirítom, borral felöntöm és egy kevés liszttel besűrítem. Ezután hozzáadom a paradicsomkonzervet, az alaplevet és fél óráig fedő alatt párolom. Végül óvatosan sózom. Spagettivel tálalom.
Salsa Fresca
Hozzávalók:
2 dl sűrű paradicsomszósz
2 friss paradicsom
½ fej hagyma
1 lime leve
1- 2 szárított chilipaprika
só
2 gerezd fokhagyma
csipetnyi cukor
Elkészítés: A paradicsomokat apróra vágom, összekeverem a szósszal. A hagymát egészen apróra vágom és a paradicsomokhoz adom, a szószba nyomom a fokhagymát, beleteszem az összetört chilit, sózom, kevés cukrot adok hozzá, majd belecsavarom a lime levét. Az egészet alaposan összekeverem, majd a kész mártást legalább két órára a hűtőbe teszem.
A fűszeres paradicsomszósz tökéletes mártogatós is
WM
Forrás:Mindmegette.hu |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek, írások - vegyes |
|
Címkék: felhasználhatjuk, spanyolországról, receptkönyvekben, körülhatárolható, paradicsommártás, paradicsomszószt, antropológusként, paradicsomszósz, chilipaprikával, paradicsomokhoz, rehabilitációja, tésztaételekhez, gyűjtőfogalommá, megbolondítható, konkvisztádorok, elengedhetetlen, paradicsomleves, olaszországban, összeállítható, szalonnazsíron, fűszerezésénél, paradicsomokat, szimbiózisban, morzsolhatunk, fogyasztották, gyümölcsökből, paradicsomból, leggyakrabban, paradicsommal, megdinsztelem, háziasszonyok, hozzáadásával, fűszerezéssel, készítésének, paradicsomos, paradicsomot, sokoldalú paradicsomszósz, paradicsomot Európával, legékesebb bizonyítéka, paradicsom őshazájában, inkák találmánya, spanyol konkvisztádorok, abból készített, paradicsomot chilipaprikával, fűszeres mártást, különféle húsokhoz, első antropológusként, paradicsomos mártásokat, salsa elnevezés, másik ferences, kombinációt salsának, salsa nagyon, Bernardino Sahangun, Francesco Leonardinak, Apicio Moderno-ban, Salsa Fresca,
|
|
|
|
György napra Minden szülő a lényével nevel. Facebookon kaptam Facebookon kaptam Sokkal bölcsebb a természet, Lábad nyomát megőrzi a föld. Szép estét kedves látogatóimna... Április 22. a Föld napja, Facebookon kaptam Facebookon kaptam A legnagyobb hiánycikk manapsá... Facebookon kaptam Idézetek a barátságról Facebookon kaptam A lelki élet nem arról szól, .... Facebookon kaptam Vannak arcok Amit átélünk, Gondolatok az életről és szere... Mosolyogtál már ma? Facebookon kaptam Ahogy emelkedik a rezgés... A boldogság ült a világvégén Ázzal aki csak szép Alakot vált... Beney Zsuzsa - Álom Mosolyogtál már ma? A keserű igazság Alvó cica Facebookon kaptam Szép estét kedves látogatóimna... Nehezen engedem Facebookon kaptam A Mester kezének érintése Szép estét kedves látogatóimna... Facebookon kaptam Facebookon kaptam Krisztinától A lelki élet nem arról szól, .... Önmagaddal nem lehetsz elégede... A lelki élet nem arról szól, .... Föld napja április 22 Facebookon kaptam A végzet az Facebookon kaptam Facebookon kaptam Facebookon kaptam Szép estét kedves látogatóimna... Aki a sorsa útján jár, gyakran... A legnagyobb hiánycikk manapsá... Gaál Viktor gondolata Föld napja április 22 Facebookon kaptam Gizike bar... Április 22. a Föld napja, Facebookon kaptam Facebookon kaptam Mindenünk, amink van, amit sze... Facebookon kaptam Facebookon kaptam Az idő elsodorja létezésünk Facebookon kaptam Krisztinától Facebookon kaptam Krisztinától A boldogság ült a világvégén Facebookon kaptam Ma Fodor Ákos költő, Búzaszentelés Facebookon kaptam Facebookon kaptam Az Európai Unió is foglalkozik... Minden szülő a lényével nevel. Facebookon kaptam Kellemes esti időtöltést Facebookon kaptam Facebookon kaptam Pillangó Facebookon kaptam Miért nem menti meg Jézus... Facebookon kaptam Becsüld meg azt amid van,... Messziről jött ember Föld napja április 22 A Gömb Facebookon kaptam Facebookon kaptam Környezetvédelem Jó éjt Az elfogadásnak... Facebookon kaptam Föld napja április 22 A Mester kezének érintése Facebookon kaptam Facebookon kaptam Krisztinától Föld napja április 22 Facebookon kaptam A föld szépségéért Jó éjt Alvó cica S a dalok tanulsága Szép estét kedves látogatóimna... Április 22. a Föld napja,
|
|
|
|
sokoldalú paradicsomszósz, paradicsomot Európával, legékesebb bizonyítéka, paradicsom őshazájában, inkák találmánya, spanyol konkvisztádorok, abból készített, paradicsomot chilipaprikával, fűszeres mártást, különféle húsokhoz, első antropológusként, paradicsomos mártásokat, salsa elnevezés, másik ferences, kombinációt salsának, salsa nagyon, idők folyamán, salsa fogalmába, esetek többségében, paradicsomot legtöbbször, salsa modernkori, szósz iránt, egyedi receptúrák, amerikai háziasszonyok, úgynevezett salsa, salsa verde, salsák persze, érett avokádó, tex-mex konyhát, európai konyhákba, első kísérletek, szósznak köszönhetően, paradicsom európai, olaszok által, mediterrán paradicsomszósz, sugo története, időszakban készítettek, első fennmaradt, híres római, sugókat leggyakrabban, paradicsomon kívül, olasz konyhában, pizza lelke, sugo készítésének, szalonnazsíron vagy, kockákra szelt, kifőtt tésztához, főtt tészta, mártásba tenni, tészta jobban, sugo ízét, legtöbb esetben, pizzák alapjaként, paradicsomból készített, paradicsom nagyon, húsos ételeknél, paradicsomszósz ragu, hideg paradicsomszósz, jóféle levessel, paradicsomszószok fűszerezésénél, zöldfűszerek közül, paradicsommártás igazi, mexikóiak által, nálunk klasszikussá, olasz sugo, dél-amerikai salsa, maréknyi kockázott, olajos vajon, apróra vágott, darált marhát, serpenyőbe teszem, kevés liszttel, paradicsomokat apróra, hagymát egészen, paradicsomokhoz adom, szószba nyomom, összetört chilit, lime levét, egészet alaposan, kész mártást, hűtőbe teszem, fűszeres paradicsomszósz, felhasználhatjuk, spanyolországról, receptkönyvekben, körülhatárolható, paradicsommártás, paradicsomszószt, antropológusként, paradicsomszósz, chilipaprikával, paradicsomokhoz, rehabilitációja, tésztaételekhez, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | Hét | Ked | Sze | Csü | Pén | Szo | Vas | |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |
29 | 30 | |
| |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
0 db bejegyzés |
e év: |
0 db bejegyzés |
Összes: |
32631 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1199)
- Belső kör (5)
- Család (0)
- Munka (0)
- Haverok (0)
- Iskola (0)
- Advent,Karácsony, Újév, Húsvét (1166)
- Áldások, imák, Istenes versek (347)
- Állatok (44)
- Angelisz Irini (80)
- Angyal,Isten vers,videó,idézet (132)
- Angyali üzenet Pusztai Orsitól (892)
- Angyali üzenetek (1041)
- Angyali üzenetek 2 (4)
- Angyalok, angyalos történetek (140)
- Anyák napja (35)
- Anyák napja (167)
- Ara Rauch írásai, versei (20)
- Aranyosi Ervin versei (30)
- Athéna görögországi élményei (2)
- Athéna versei, gondolatai (32)
- Atya, Jézus és Mária üzenetei (20)
- Az Élet Kiskönyve (19)
- Bagi László /Hezekiah versei (20)
- Bálint gazda (5)
- Barátság (272)
- Benmar - Szabó Balázs versei (20)
- Blogtársaktól kaptam 1 (134)
- Blogtársaktól kaptam 2 (41)
- Bodré Anikó versei (8)
- Bölcsességek - gondolatok (69)
- Ch-ás szerzők versei (37)
- Csabai Lajos versei (15)
- Egészség (590)
- Égi jelenségek, érdekességek (3)
- Égi üzenetek (24)
- Egyéb ünnepek, jeles napok (870)
- Ehető virágok és receptek (21)
- Emlékezés (82)
- Ezoterikus (284)
- Fényörvény: üzenetek-tanítások (31)
- Filmek (17)
- Francoise versei (12)
- Fullos szerzők versei, írásai (124)
- Gitka(Szomorúfűz) (11)
- Gyógyító kövek, kristályok (50)
- Haiku, Zen versek (52)
- Hetet (414)
- Heti útravaló - Müller Péter (339)
- Hétvégét (393)
- Hónapok, hónapokról versek (1248)
- Horoszkópok (19)
- Humoros, vicces (21)
- Idézetek (948)
- Írások (310)
- Jó éjszakát! (809)
- Jó reggelt! (7)
- Jókívánság (40)
- Kamarás Klára versei (50)
- Kedvenc énekesek (12)
- Kellemes délutánt! (11)
- Komáromi János (Koma) versei (74)
- Kormányos Sándor versei (15)
- Krancz Béla versei (9)
- Kryon (55)
- Kun Magdolna versei (23)
- Könyvek (38)
- Lengyel Jolán versei (13)
- Másik világ, Hathorok üzenetei (6)
- Meditációk (38)
- Nagy Krisztina, Krancz Béla (27)
- Nemzeti ünnep (161)
- Pps-ek (3)
- Puskás Kolozsvári F. versei (2)
- Receptek - befőzés, mélyhűtés (74)
- Receptek - görög és balkáni (13)
- Receptek - savanyúság eltevése (20)
- Receptek, írások - vegyes (792)
- Receptek-főzelékek, lecsók, (192)
- Receptek-halas (184)
- Receptek-húsmentes ételek (1202)
- Receptek-húsos (1394)
- Receptek-ital,szörp,gyümölcs (129)
- Receptek-levesek (1399)
- Receptek-menük (388)
- Receptek-sütemények-desszertek (1309)
- Receptek-tésztafélék,szendvics (1048)
- Receptek:saláta,hidegtál,egyéb (514)
- Reiki (5)
- Saját készítésű videók (88)
- Seherezádé (152)
- Seneca (32)
- Szapphó (47)
- Szép estét! (154)
- Szép képek (34)
- Szép napot, vasárnapot! (142)
- Szerelem, boldogság (926)
- Szeretet (404)
- Szeretet írások (220)
- Szily Nóra riportjai (121)
- Táltos témák (24)
- Táncok története (24)
- Tanítások-Üzenetek-Írások (195)
- Tatiosz (280)
- Tokaji Márton versei (52)
- Tóth Juli versei (36)
- Tóth Tiborné-Hajnalka versei (3)
- Vegyes receptek (22)
- Vén Muskétás versek, írások (474)
- Vénusz Kódex (12)
- Versek (3006)
- Versek videókon (6)
- Versek, képek reggeltől-estig (121)
- Versek, képek tavasztól-télig (1079)
- Verses képeslapok (779)
- Videók (279)
- Virágok, gyümölcsök, termések (569)
- Virágos versek, idézetek (370)
- Vujity Tvrtko írásai (11)
- Üdvözlés, köszöntés,köszönés (760)
- Zene,-dalszövegek videókkal is (294)
|
|
|
|
- Ma: 3775
- e Hét: 18647
- e Hónap: 32552
- e Év: 162259
|
|
|