Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Sugo, salsa: a sokoldalú paradicsomszósz
  2014-08-26 22:59:54, kedd
 
   
  Sugo, salsa: a sokoldalú paradicsomszósz

Az ősi gyökerekkel bíró salsa és a paradicsomot Európával elfogadtató sugo talán a legékesebb bizonyítéka annak, hogy milyen fontos és meghatározó szerepe van az életünkben a paradicsomszósznak.

Salsa

A salsa a paradicsom őshazájában született. Az inkák találmánya, a - később az aztékok és maják által is kedvelt - salsa alapja a paradicsom. A spanyol konkvisztádorok a gyümölccsel és az abból készített szósszal először Mexikóban találkoztak, 1519 környékén. Az aztékok a paradicsomot chilipaprikával és magvakkal elegyítették, majd ezt a fűszeres mártást kínálták a különféle húsokhoz.





Rengeteg módon felhasználhatjuk, akár nyers, akár főzött paradicsomszószról van szó

A konkvisztádorokkal együtt érkező Bernardino Sahangun atya - akit az első antropológusként tart számon a világ - volt az első, aki az egyik Új Spanyolországról szóló könyvében leírja, hogy hogyan és mihez fogyasztották a paradicsomos mártásokat az aztékok. A salsa elnevezés egy másik ferences rendi szerzetesnek, Alonso de Molinának köszönhető, aki 1571-ben a mexikói, spanyol szótárban nevezte el ezt a kombinációt salsának.

A salsa nagyon jól körülhatárolható gyűjtőfogalommá vált az idők folyamán, hiszen a salsa fogalmába belefér minden, gyakran paradicsommal készülő, az esetek többségében csípős, fűszeres szósz. A paradicsomot legtöbbször lime leve, chilipaprika, fokhagyma, hagyma és koriander fűszerezi.





Nyers paradicsomból fűszeres szósz - ez a salsa

A salsa modernkori diadalmenete a XX. század első negyedében kezdődött, amikor New Orleans környékén ipari méretekben kezdték el gyártani a szószokat. Innentől kezdve megnőtt az érdeklődés a szósz iránt, és sorra nyíltak az egyedi receptúrák alapján készülő salsát előállító üzemek. Az amerikai háziasszonyok számára kiadott receptkönyvekben a 30-as, 40-es években jelentek meg a házilag is könnyedén összeállítható mártások receptjei.

Egyik legfőbb típusa az úgynevezett salsa cruda, azaz nyers szósz, ami nyers paradicsomból készül, némi citromlé, chilipaprika, hagyma és koriander hozzáadásával. Kedvelt még a salsa verde is, ami zöld paradicsomból fő.

A salsák persze nem mind paradicsomos alapúak, közkedvelt - és nálunk is ismert - a guacamole, ahol az érett avokádó ad otthont az ízeknek, illetve a mexikóiak és a tex-mex konyhát kedvelő körében ismert a mole, ami csokoládé alapba ágyazott chilis szósz. Gyümölcsökből is gyakorta készítenek különféle salsákat, elterjedt az édes, fűszeres mangó- illetve az ananász-salsa is.





Sokféle salsa létezik, a paradicsomos egy a sok közül

Sugo

Az Újvilágból érkező paradicsom - ha nem is túl könnyedén, de - utat talált az európai konyhákba is. Az első kísérletek után sokáig mérgezőnek tekintették, aztán Dél-Olaszországban megszületett a sugo, és ennek a szósznak köszönhetően megkezdődött a paradicsom európai rehabilitációja és diadalútja.

Az olaszok által létrehozott szószokból nagyon hamar igazi klasszikusok születtek. Ilyen a Lazio tartományban őshonos sugo all'amatriciana, ami egy borsos, húsos, sajtos, boros paradicsommártás, valamint a nálunk is igen közkedvelt bolognai szósz.





A mediterrán paradicsomszósz rengeteg étel alapja

A sugo története a XVIII. század végére nyúlik vissza. Ebben az időszakban készítettek először főtt tésztát paradicsomos szósszal. Az első fennmaradt receptet egy híres római séfnek, Francesco Leonardinak köszönhetjük, aki ezt hatkötetes munkájában, a L'Apicio Moderno-ban jelentetett meg.

A sugókat leggyakrabban tésztaételekhez kínálják, de sokszor szerepel húsos, zöldséges ételek mellett is. A paradicsomon kívül a fűszerek is elengedhetetlen kellékei a sugónak. Az olasz konyhában jelenlévő fűszerek közül legtöbbször oregano, bazsalikom, feketebors kerül a mártásokba.





A pizza lelke a paradicsomszósz :)

A sugo készítésének legjobb módja a főzés. A szalonnazsíron vagy olívaolajon megdinsztelt zöldségekhez adják hozzá a kockákra szelt paradicsomot, adott esetben borral felöntik és fűszerezik. A kifőtt tésztához kínált sugoknál a mártás a főtt tészta levével érdemes kicsit lazítani, majd a kifőtt, de nem szétfőtt (olaszul al dente, azaz fogkemény) tésztát egyenesen a mártásba tenni. Ebben az esetben a tészta jobban magába fogja szívni a sugo ízét, zamatát, és igazi szimbiózisban kerülnek a tányérra. Ez a szósz az, ami a legtöbb esetben a pizzák alapjaként is szolgál.

Paradicsomszósz





Bármilyen paradicsomból készülhet tökéletes szósz

A paradicsomból készített szószokkal igen sokféle étel készíthető. A paradicsom nagyon jó levesalap, nem csak paradicsomleves készíthető vele, hanem mindenféle ragulevesek ízesíthetők, sűríthetők paradicsommal vagy abból készített pürével. A húsos ételeknél a paradicsomszósz ragu formájában szintén jó szolgálatot tehet. Paradicsomszósszal vendégváró mártásokat is készíthetünk, amihez különféle kenyereket, chipseket kínálhatunk. A paradicsomszószokat koktélokhoz is felhasználhatjuk, sőt kis fűszerezéssel egy hideg paradicsomszósz felér egy jóféle levessel is.

A paradicsomszószok fűszerezésénél erősen meghatározó, hogy milyen étellel szeretnénk kínálni. Ha valamilyen semleges tésztaféle mellé készítjük, akkor lehet mediterrán, zöldfűszeres jelleget kölcsönözni a mártásnak, vagy készíthetünk belőle pikáns, kissé csípős változatokat is. A zöldfűszerek közül a paradicsommártás igazi nagy kedvence a bazsalikom, de rozmaringgal, oregánóval, zsályával, kakukkfűvel is megbolondítható. A feketebors és a fehérbors is finoman hangolja a paradicsomszószt, és a mexikóiak által kedvelt chilikből is morzsolhatunk bele egy keveset. Ha valami édeskés szószra vágynánk, érdemes kipróbálni a fahéjjal, barna cukorral készített mártásokat is. Húsokhoz nagyon finom.

A nálunk klasszikussá vált paradicsomszósz édesebb, mint az olasz sugo vagy a dél-amerikai salsa, és elengedhetetlen belőle a zellerlevél.

Spagetti alla bolognese

Hozzávalók:
1 nagyobb fej vöröshagyma
50 dkg darált marhahús
1 babérlevél

1 teáskanál kakukkfű
1 teáskanál petrezselyem
zsírszalonna
1 evőkanál vaj
2 dl száraz vörösbor
2 dl alaplé
1 olasz 40 dkg-os paradicsomkonzerv
olíva olaj

Elkészítés: A maréknyi kockázott szalonnát az olajos vajon megpirítom. Az apróra vágott hagymát megdinsztelem, majd megpirítom a darált marhát. Ezután a serpenyőbe teszem a fűszereket, átpirítom, borral felöntöm és egy kevés liszttel besűrítem. Ezután hozzáadom a paradicsomkonzervet, az alaplevet és fél óráig fedő alatt párolom. Végül óvatosan sózom. Spagettivel tálalom.

Salsa Fresca

Hozzávalók:
2 dl sűrű paradicsomszósz
2 friss paradicsom
½ fej hagyma
1 lime leve
1- 2 szárított chilipaprika

2 gerezd fokhagyma
csipetnyi cukor

Elkészítés: A paradicsomokat apróra vágom, összekeverem a szósszal. A hagymát egészen apróra vágom és a paradicsomokhoz adom, a szószba nyomom a fokhagymát, beleteszem az összetört chilit, sózom, kevés cukrot adok hozzá, majd belecsavarom a lime levét. Az egészet alaposan összekeverem, majd a kész mártást legalább két órára a hűtőbe teszem.





A fűszeres paradicsomszósz tökéletes mártogatós is

WM

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Címkék: felhasználhatjuk, spanyolországról, receptkönyvekben, körülhatárolható, paradicsommártás, paradicsomszószt, antropológusként, paradicsomszósz, chilipaprikával, paradicsomokhoz, rehabilitációja, tésztaételekhez, gyűjtőfogalommá, megbolondítható, konkvisztádorok, elengedhetetlen, paradicsomleves, olaszországban, összeállítható, szalonnazsíron, fűszerezésénél, paradicsomokat, szimbiózisban, morzsolhatunk, fogyasztották, gyümölcsökből, paradicsomból, leggyakrabban, paradicsommal, megdinsztelem, háziasszonyok, hozzáadásával, fűszerezéssel, készítésének, paradicsomos, paradicsomot, sokoldalú paradicsomszósz, paradicsomot Európával, legékesebb bizonyítéka, paradicsom őshazájában, inkák találmánya, spanyol konkvisztádorok, abból készített, paradicsomot chilipaprikával, fűszeres mártást, különféle húsokhoz, első antropológusként, paradicsomos mártásokat, salsa elnevezés, másik ferences, kombinációt salsának, salsa nagyon, Bernardino Sahangun, Francesco Leonardinak, Apicio Moderno-ban, Salsa Fresca,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
György napra  Minden szülő a lényével nevel.  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Sokkal bölcsebb a természet,  Lábad nyomát megőrzi a föld.  Szép estét kedves látogatóimna...  Április 22. a Föld napja,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A legnagyobb hiánycikk manapsá...  Facebookon kaptam  Idézetek a barátságról  Facebookon kaptam  A lelki élet nem arról szól, ....  Facebookon kaptam  Vannak arcok  Amit átélünk,  Gondolatok az életről és szere...  Mosolyogtál már ma?  Facebookon kaptam  Ahogy emelkedik a rezgés...  A boldogság ült a világvégén  Ázzal aki csak szép  Alakot vált...  Beney Zsuzsa - Álom  Mosolyogtál már ma?  A keserű igazság  Alvó cica  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Nehezen engedem  Facebookon kaptam  A Mester kezének érintése  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  A lelki élet nem arról szól, ....  Önmagaddal nem lehetsz elégede...  A lelki élet nem arról szól, ....  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  A végzet az  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Aki a sorsa útján jár, gyakran...  A legnagyobb hiánycikk manapsá...  Gaál Viktor gondolata  Föld napja április 22  Facebookon kaptam Gizike bar...  Április 22. a Föld napja,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mindenünk, amink van, amit sze...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az idő elsodorja létezésünk  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam Krisztinától  A boldogság ült a világvégén  Facebookon kaptam  Ma  Fodor Ákos költő,  Búzaszentelés  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az Európai Unió is foglalkozik...  Minden szülő a lényével nevel.  Facebookon kaptam  Kellemes esti időtöltést  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Pillangó  Facebookon kaptam  Miért nem menti meg Jézus...  Facebookon kaptam  Becsüld meg azt amid van,...  Messziről jött ember  Föld napja április 22  A Gömb  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Környezetvédelem  Jó éjt  Az elfogadásnak...  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  A Mester kezének érintése  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  A föld szépségéért  Jó éjt  Alvó cica  S a dalok tanulsága  Szép estét kedves látogatóimna...  Április 22. a Föld napja, 
Bejegyzés Címkék
sokoldalú paradicsomszósz, paradicsomot Európával, legékesebb bizonyítéka, paradicsom őshazájában, inkák találmánya, spanyol konkvisztádorok, abból készített, paradicsomot chilipaprikával, fűszeres mártást, különféle húsokhoz, első antropológusként, paradicsomos mártásokat, salsa elnevezés, másik ferences, kombinációt salsának, salsa nagyon, idők folyamán, salsa fogalmába, esetek többségében, paradicsomot legtöbbször, salsa modernkori, szósz iránt, egyedi receptúrák, amerikai háziasszonyok, úgynevezett salsa, salsa verde, salsák persze, érett avokádó, tex-mex konyhát, európai konyhákba, első kísérletek, szósznak köszönhetően, paradicsom európai, olaszok által, mediterrán paradicsomszósz, sugo története, időszakban készítettek, első fennmaradt, híres római, sugókat leggyakrabban, paradicsomon kívül, olasz konyhában, pizza lelke, sugo készítésének, szalonnazsíron vagy, kockákra szelt, kifőtt tésztához, főtt tészta, mártásba tenni, tészta jobban, sugo ízét, legtöbb esetben, pizzák alapjaként, paradicsomból készített, paradicsom nagyon, húsos ételeknél, paradicsomszósz ragu, hideg paradicsomszósz, jóféle levessel, paradicsomszószok fűszerezésénél, zöldfűszerek közül, paradicsommártás igazi, mexikóiak által, nálunk klasszikussá, olasz sugo, dél-amerikai salsa, maréknyi kockázott, olajos vajon, apróra vágott, darált marhát, serpenyőbe teszem, kevés liszttel, paradicsomokat apróra, hagymát egészen, paradicsomokhoz adom, szószba nyomom, összetört chilit, lime levét, egészet alaposan, kész mártást, hűtőbe teszem, fűszeres paradicsomszósz, felhasználhatjuk, spanyolországról, receptkönyvekben, körülhatárolható, paradicsommártás, paradicsomszószt, antropológusként, paradicsomszósz, chilipaprikával, paradicsomokhoz, rehabilitációja, tésztaételekhez, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3775
  • e Hét: 18647
  • e Hónap: 32552
  • e Év: 162259
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.